Kurkuma to jedna z najzdrowszych przypraw na świecie. Jej kolor przywodzi na myśl złoty skarb, jednak jej właściwości lecznicze są cenniejsze niż złoto! Oprócz nasyconej barwy, cudownie dopełnia smak potraw, ma też niezwykły korzenny zapach. Coś jeszcze? Przekonaj się sama.    

Kurkuma jest stosowana od tysięcy lat: w kuchni, kosmetyce, ze względu na swoją złotą barwę do produkcji farb. To kłącze tropikalnej byliny – ostryżu długiego pochodzi z Azji Południowo- Wschodniej. Najwartościowszym składnikiem kurkumy jest kurkumina, to ona pomaga w łagodzeniu wielu dolegliwości żołądkowych, leczeniu trudno gojących sie ran i blizn, też chroni wątrobę, serce i wzmacnia odporność. Dzięki obecności kurkuminy, kłącza działają rozkurczowo, żółciopędnie, bakteriobójczo, przeciwzapalnie. 
Zapobiega alzheimerowi
Doceń tę przyprawę i używaj jej jak najczęściej. Uchroni cię przed chorobami wieku starczego. Kurkuma przyspiesza procesy naprawcze w ludzkim mózgu. To wszystko za sprawą tumeronu – związku, który pobudza namnażanie i różnicowanie komórek nerwowych w mózgu oraz może wspomóc naprawę mózgu po chorobie, urazie.
Oczyszcza wątrobę
Pomoże zregenerować i oczyścić z ubocznych produktów metabolizmu, głównie po zażywaniu narkotyków oraz leków. Działanie kurkuminy polega na stymulowaniu produkcji enzymów, które odpowiedziane są za rozbijanie toksyn na mniejsze cząsteczki, a także za poprawę krążenia krwi, co jest niezbędne dla zdrowia wątroby. Jest środkiem usprawniającym trawienie. Sprawdza się w jako środek regenerujący i oczyszczający przy stanach zapalnych dróg żółciowych, kamicy żółciowej, przy zastojach żółci powstałej przy atonii pęcherzyka żółciowego, a także przy żółtaczce i dolegliwościach powstałych po zabiegach chirurgicznych na drogach żółciowych. 
Zadba o serce
Dokucza ci nadciśnienie? Masz zbyt gęstą krew? Zasmakuj w kurkumie, bo jej składnik kurkumina zapobiega i odwraca groźny dla życia proces przyrostu serca. Ponadto ta żółta przyprawa znakomicie pobudza krążenie i rozrzedza krew, działając jak naturalne lekarstwo na nadciśnienie.
Na problemy żołądkowe
W tym przypadku nie przesadzaj z tym dodatkiem. Niemniej jednak, pomoże ci przy wzdęciach i nadmiernych gazach, przy biegunce i zespole jelita drażliwego. Oczywiście, przy problemach z żołądkiem najlepsza jest łagodna dieta bez przypraw, ale dodatek kurkumy może tutaj zdziałać cuda.
Na dolegliwości cukrzycy
Sprawi, że poczujesz się lepiej i podreperuje twoje samopoczucie. W przypadku cukrzycy typu 2 regularne spożycie kurkumy pomaga stabilizować poziom insuliny we krwi i tym samym kontrolować poziom glukozy. Dla osób zagrożonych cukrzycą, suplementacja kurkumą może być skuteczną strategią obrony przed tym schorzeniem.
Poprawi odporność
Nie daj się sezonowemu spadkowi odporności i wypróbuj złote mleko z dodatkiem kurkumy. Zawarte w tej przyprawie lipopolisacharydy skutecznie mobilizują układ odpornościowy, chroniąc przed infekcjami i kaszlem. Jeśli dodamy do tego silne działanie antywirusowe i antybakteryjne, mleko z miodem i kurkumą jest najlepszym napojem w czasie przesilenia wiosennego.
Jak zrobić złote mleko ?
Przygotowanie napoju składa się z dwóch etapów. W pierwszym z nich przyrządzamy pastę z kurkumy, która posłuży nam w dalszej kolejności w przygotowaniu złotego mleka.

1 krok: Pasta z kurkumy Składniki: ¼ szklanki, kurkumy, ½ łyżeczki czarnego mielonego pieprzu, ½ szklanki wody. Dziwi Cię dodatek czarnego pieprzu ? Wyjaśniamy: piperyna zawarta w czarnym pieprzu zwiększa wchłanialność kurkuminy – leczniczego składnika kurkumy aż o 2000% ! Sposób przygotowania: wymieszaj wszystkie składniki w niewielkim rondelku. Gotuj na średnim ogniu, stale mieszając do uzyskania gęstej konsystencji. Zostaw do wystygnięcia, a następnie przełóż do małego słoiczka i trzymaj w lodówce. Tak przygotowaną pastę można przechowywać nawet do 2 tygodni.

2 krok: Złote mleko Składniki: 1 łyżka oleju, kokosowego (extra virgin), ¼ łyżeczki pasty z kurkumy, 1 szklanka mleka migdałowego lub kokosowego, miód do smaku. Sposób przygotowania: Wymieszaj wszystkie składniki (oprócz miodu). Gotuj chwilę na średnim ogniu. Pilnuj aby nie doprowadzić mikstury do wrzenia. Odstaw mleko do wystygnięcia, opcjonalnie dodaj miód do smaku.
Przyniesie ulgę w alergii
Jesteś alergikiem? Dokuczają ci skórne egzemy, może astma, postaraj się o systematyczną suplementację kurkumą lub codziennie spożywaj od 1,5 do 3g tej przyprawy. Jest to 1 łyżeczka wymieszana w kubku z pyszną zupą lub dodana do pasty kanapkowej lub do masła. Rób to każdego dnia. Efekty cię zaskoczą, a alergia zniknie.
Ochroni przed nowotworem
Nie daj się rakowi! Postaraj o dobrej jakości kurkumę ze sklepu ekologicznego i eksperymentuj dodając do różnych potraw. Zawartość kurkuminy powoduje, że likwiduje ona komórki nowotworowe i zmienia proces ingerencji w strukturę DNA w celu ich likwidacji.

Koktajl z ananasa i kurkumy: 1 szklanka pokrojonego w kostkę świeżego ananasa, 1 łyżeczka kurkumy w proszku (1 łyżeczka tartego korzenia), 1 łyżka nasion siemienia lnianego, sok z 1 limonki ( 1 łyżka soku) (może być też cytryna, jednak należy dodać jej nieco mniej, gdyż ma bardziej mocny smak), 1 łyżeczka białka konopi (opcjonalnie), 1 szklanka wody kokosowej, 1/2 szklanki wody mineralnej. Wykonanie: Do garnka wlać wodę i dodać 1 łyżeczkę kurkumy. Zagotować, zmniejszyć ogień i gotować na małym ogniu około 10 minut. Dzięki temu zwiększa się biodostępność kurkuminy, aktywnego związku kurkumy. W międzyczasie obrać ananasa ze skórki, odciąć twardy środek i włożyć do blendera. Dodać wodę kokosową, siemię lniane, białko konopi i sok z limonki. Dokładnie zmiksować. Na koniec dodać „ugotowaną” kurkumę i raz jeszcze dokładnie wymieszać.
Koktajl z ananasa i kurkumy wypić od razu, jednak można go przechować w szklanym, szczelnie zamkniętym słoiku do 24 godzin