Jest nieodzownym elementem naszej diety – w jajku tkwi moc składników odżywczych. W okresie Wielkanocy nabiera szczególnego znaczenia. Ma niezwykłą siłę – amulet przeciw złu, magiczne panaceum na wredne choróbska, a przede wszystkim, w znaczeniu religijnym, przedstawia symbol zmartwychwstania. Co jeszcze kryje się pod jego skorupką?

Jajka są przede wszystkim źródłem pełnowartościowego białka, łatwo przyswajalnego przez organizm. To białko wzorcowe, zawierające wszystkie aminokwasy, w tym niezbędne, których organizm sam nie potrafi wyprodukować. Dlatego jajko powinno znaleźć się w diecie, aby zapewnić zdrowie i dobrą kondycję organizmu.

Jajko samo zdrowie

Dziś śniadanie bez jajecznicy czy omletu wydaje się niepełne, a święta Wielkanocy bez pisanek, to nie święta. I bardzo dobrze, bo jajko to prawdziwe panacum nie tylko na choroby, ale też na naszą odporność.
Jajko to bogate źródło witaminy A,E, D i K też B2 i B12, kwasu pantenonowego i składników mineralnych: fosforu, potasu, sodu, wapnia, żelaza, magnezu, miedzi, cynku, selenu. W żółtku jest beta-karoten i luteina, która chroni oczy przed szkodliwym promieniowaniem UVA I UVB, zapobiega zwyrodnieniu plamki żółtej i poprawia widzenie.
Jajka mają korzystny skład tłuszczu. Na 5g tłuszczu zawartego w jednym jajku tylko 0,1g stanowią “złe” nasycone kwasy tłuszczowe, w tym kwasy omega-3 i omega-6.

Jajko, a poziom cholesterolu we krwi

Do niedawna jajka oskarżane były o wywoływanie wyższego poziomu cholesterolu w organizmie, powodując miażdżycę. Unikano ich z tego powodu. Co było dużym nieporozumieniem! Obecnie wróciły do łask. Okazało się, że nie mają tak dużo cholesterolu, jak przypuszczano. Poza tym w żółtku jest nie tylko cholesterol, ale także lecytyna, która rozbija go na małe cząsteczki, zapobiega przyczepianiu się do ścian naczyń krwionośnych i reguluje jego poziom. Po trzecie, uważa się, że nasycone kwasy tłuszczowe mają większy wpływ na wzrost stężenia cholesterolu we krwi niż ilość tego związku pochodząca z pożywienia. Na poziom cholesterolu mają wpływ takie czynniki jak: wiek, styl życia, stan zdrowia, waga, uwarunkowania genetyczne.
Często osoby spożywające sporą ilość jajek nie wykazują podwyższonego poziomu cholesterolu. Należy pamiętać, że nasz organizm też sam wytwarza cholesterol, bo jest on potrzebny do wielu przemian metabolicznych, produkcji hormonów, soli żółciowych, wchodzi w skład błon komórkowych.

Z czym jajko najlepsze?

Według dietetyków osoby zdrowe mogą jadać 4 do 5 jajek tygodniowo. W przypadku osób o podwyższonym poziomie cholesterolu, cierpiących na cukrzycę lub choroby układu krążenia wtedy wskazane jest zjeść 1 do 2 jajek tygodniowo.
Jajka zakwaszają organizm, więc najlepiej łączyć je z zasadotwórczymi warzywami np. szczypiorkiem, pomidorem, sałatą.
Jajka ugotowane na miękko są lżej strawne niż te ugotowane na twardo, ścięte na parze – niż usmażone na tłuszczu. Białko jest łatwiej trawione niż żółtko – mogą je jeść osoby na diecie lekkostrawnej.

Jajko, a kreatywność

Co ma wspólnego jajko z pomysłowością i lepszym myśleniem? Ano, całkiem sporo. To dzięki cholinie w nim obecnej powstaje acetylocholina, ważny neuroprzekaźnik kumulujący się w synapsach czyli zakończeniach wypustek komórek nerwowych. Im więcej acetylocholiny, tym szybciej przebiega impuls nerwowy. W rezultacie wzrasta kreatywność, pomysłowość, a rozwiązanie problemów logicznych przychodzi o wiele łatwiej.

Dobre jajko, te od szczęśliwej kury

Jajko, jajku nierówne. Zadowolona kurka, skubiąca trawę w zagrodzie – to już bajkowy obrazek. Takie idylliczne obrazki należą już do przeszłości. Dziś, zazwyczaj zjadamy jaja z chowu klatkowego. Smak i wartość odżywcza zależy w dużym stopniu od tego czym kura była karmiona. Najlepsze są te, gdy kura spożywa dużo zieleniny, wtedy mają najwięcej witaminy A i D – świadczy o tym intensywny kolor żółtka. Takie jajka zawierają dwa razy więcej jodu, więcej kwasu foliowego i witaminy E, luteiny i zeaksyntyny.

Jajko – nie tylko kurze

Jajka przepiórcze – są pożywniejsze niż jajka kurze zawierają miedź, beta karoten oraz witaminy z grupy B, a także bardziej odżywcze, bo mają więcej żółtka w stosunku do białka. Mają mniej cholesterolu niż jajka kurze.
Jajka gęsie – mają dużo więcej żółtka, tłuszczu i cholesterolu. Niewskazane jest spożywanie ich na surowo, gdyż często są zarażone salmonellą. Najczęściej stosuje się je do wypieku ciast.
Jajka strusie – mają mniej cholesterolu niż kurze, za to więcej nienasyconych kwasów tłuszczowych w stosunku do nasyconych. Jajko strusie, aby ugotować na twardo, potrzeba 2,5 godziny, natomiast przygotowana z niego jajecznica wystarczy dla 8 – 10 osób.

Na co jeszcze pomoże jajko?

Na pewno nie spodziewasz się, że jajko łagodzi objawy kaca. Dzięki temu, że zawiera cysteinę – aminokwas, który przyspiesza metabolizm i usuwanie toksyn. Za to skorupki jajka są bogatym źródłem łatwo przyswajalnego wapnia . Dlatego sparzone i zmielone na proszek używane były w profilaktyce osteoporozy. Wystarczy 1g. rozdrobnionych skorupek dziennie, dodany do potraw.

Jajko na świątecznym stole

W te święta skosztujmy daru natury – jajka. Spójrzmy na świat z wiarą, miłością i ufnością. Zatroszczmy się o ten uroczysty czas, o tradycję, o życzenia, o piękne świąteczne śniadanie i budującą rozmowę z najbliższymi.