Czy znasz roślinę, która dostarczy wszystkich niezbędnych witamin do życia? Spowoduje, że zniknie alergia. Wzmocni układ odpornościowy. Zmniejszy nadciśnienie krwi i poziom cholesterolu. Uchroni przed nowotworem. Odmłodzi. Poprawi wydolność i kondycję. Czy coś takiego w ogóle istnieje?

Oczywiście, że taka roślina istnieje, to alga, a w zasadzie jej odmiany: chlorella i spirulina. To dzięki algom Ziemia stała się miejscem, w którym możliwe było powstanie złożonych form życia. Dzisiaj historia się powtarza!  Mówi się o tych glonach, jako naszej żywności przyszłości. 

Pierwsze były algi

Prapoczątki rozwoju na naszej planecie dały właśnie algi, które zasiedlały oceany, produkując tlen i w ten sposób, powodując rozwój kolejnych, coraz bardziej złożonych organizmów.

Bomba witaminowa

Algi znane były już Azetekom, którzy spirulinę wyławiali ze słonowodnego jeziora Texcoco, suszyli glony na słońcu, po czym przerabiali na pożywienie, które nie tylko dobrze zaspokajało głód, to jeszcze dodawało siły. Co wcale nie dziwi, zważywszy na to, jaki mają skład. To prawdziwa bomba witaminowa! Zawierają bardzo dużo białka, poza tym witamin – A, z grupy B, C, E oraz minerałów, takich jak m.in. magnez, żelazo, wapń, cynk i potas, a także aktywnych substancji – niezbędnych kwasów tłuszczowych, kwasów nukleinowych, polisacharydów i chlorofilu.

Chlorella rośnie w słodkowodnych zbiornikach na Dalekim Wschodzie. Zawiera duże ilości karotenoidów, polifenoli, chlorofilu. Dostarcza aminokwasów, cukrów nukleinowych i witamin z grupy B oraz kwasu foliowego i wiele innych substancji: bromu, cynku, magnezu, manganu i żelaza. Dzięki temu chlorella to jedna z najlepszych substancji spożywczych, ułatwiających regenerację i oczyszczanie organizmu.

Zielony koktajl: 4kiwi + jabłko+ gruszka+ banan + sok wyciśnięty z 2 pomarańczy + 2łyżeczki chlorelli lub spiruliny. Na początku produkty obrać pokroić w mniejsze plasterki, następnie zmiksować. Pijemy 30min przed śniadaniem. 

Do jej zalet należy oczyszczanie wątroby z toksyn. Usuwa z organizmu kadm, ołów, też rtęć i arszenik. Atutem jest to, że zmniejsza ryzyko rozwoju nowotworu – jelita grubego, trzustki i raka piersi. Co też istotne, wzmacnia odporność, stymulując produkcję białych komórek krwi i komórek, które pełnią ważną funkcję w obronie organizmu przed wirusami i bakteriami. Ze względu na wysoką zawartość żelaza zapobiega anemii. Jest idealnym suplementem przyspieszającym przemianę materii, zapobiegając uporczywym zaparciom, gazom jelitowym i walczy z zatruciami pokarmowymi.

Spirulina – “zielone” mięso

Ta szmaragdowozielona alga zwana też mlekiem Matki Ziemi ze względu na zawartość kwasu gamma linolenowego bierze udział w biosyntezie substancji, które obniżają ciśnienie krwi, zmniejszają ryzyko zakrzepów wewnątrznaczyniowych, działają przeciwzapalnie, wzmacniają aktywność układu immunologicznego, łagodzą objawy napięcia przedmiesiączkowego, wpływają na wygląd skóry, włosów i paznokci.
Roślina polecana jest osobom na diecie wegetariańskiej, ze względu na bardzo dużą zawartość białka. Zawiera kilkanaście aminokwasów, w tym 8 niezbędnych, z których zbudowane są białka. Co powoduje że jest pożywna i lecznicza – przyspiesza rekonwalescencję.
Ważne jest, że spirulina może obniżać glikemię poposiłkową, gdyż zawiera fikocyjaninę, pełniącą rolę niebieskiego barwnika. Jest tez algą, która zwiększa odporność układu immunologicznego, wspiera serce i redukuje poziom cholesterolu, pomagając wzmocnić układ trawienny. Dodaje sił witalnych, poprawia kondycję psychofizyczną. To głównie zasługa biofotonów, czyli cząsteczek, w których alga zgromadziła energię słoneczną i oddaje ją w organizmie gotową do wykorzystania. Idealnie transportuje tlen, poprawiając możliwości oddechowe i pracę serca, zwiększa też wytrzymałość mięśni. Czujesz się mocniejszy i masz większą wydolność. Masz wrażenie, że stać cię na większy wysiłek fizyczny i intelektualny. Dzięki niewielkiej dawce alg, zyskujesz wielką moc!   

Stanowi dodatkowy filtr przeciwsłoneczny, chroniąc skórę przed szkodliwym działanie promieni UV.

Żywność przyszłości

Zarówno spirulina, jak chlorella zawierają skoncentrowaną dawkę składników odżywczych, obie sinice pomagają oczyścić i odtruwać organizm, a wysokie stężenie białka, oraz minerałów i witamin daje duży bodziec energetyczny dla organizmu.
Ich regularna uprawa może w przyszłości uchronić ludzkość przed niedożywieniem. W ramach programów pomocowych dla krajów rozwijających się, prowadzonych przez Światowa Organizację Zdrowia, spirulinę podawano do pożywienia przeznaczonego dla niedożywionych dzieci. Jeden gram dziennie dostarcza m.in. dawkę wit. A, która pozwala zapobiec rozwojowi ślepoty. Algi są pełnowartościowym pożywieniem także tam, gdzie brakuje żywności i ludzie nie dojadają, ale również tam, gdzie cierpią z powodu nadwagi, chorób cywilizacyjnych. Pożywienie człowieka Zachodu nie jest pełnowartościowe, często to głównie cukier, tłuszcze trans, sól, prowadzące do rozwoju chorób cywilizacyjnych: cukrzycy, udaru, zawału serca. Nie znajdziemy tu wystarczającej ilości kwasów tłuszczowych omega-3, witamin i mikroelementów. Te wszystkie niedobory potrafią uzupełnić algi.

Regenerujący koktajl: 0,5 ananasa + garść winogron + kiwi + kilka liści jarmużu + 2 łyżeczki spiruliny + 1łyżeczka oleju lnianego + 1szklanka wody. Wszystkie owoce przygotowujemy i miksujemy w blenderze, następnie dodajemy olej i spirulinę. 

Chlorella i Spirulina stanowią najlepsze źródło jodu! Oczyszczają wątrobę z toksyn z metali ciężkich. Pozbywają się pasożytów.  Te superfoods wykazują potencjał jak lekarstwa, na cały szereg chorób i schorzeń. Dlatego warto włączyć je do swojej diety, jako dodatek do koktajli odżywczych, dodających siły i regenerujących organizm.